Tuesday, September 18, 2007

in den Here?

Het Christendom leeft op in Nederland. Dat is zelfs voor GMZ niets nieuws. En dat daar voor de slimme sjaak een aantrekkelijke afzetmarkt ligt, kon het minimonster ook op zijn vingers natellen.
Tienduizenden jongeren die wekelijks tientallen e's aan zakgeld in hun spaarpot duwen omdat ze die niet opmaken aan shooters of nieuwe pattas, dat zijn wandelende goudmijnen. Een groep die zich wel meer kan veroorloven dan een ranja op het festival van het jaar: het XNoizz Flevo festival, voorheen bekend als de EO-jongerendag.
Daarom is er voor die jongeren nu XNOIZZ – MUSIC U BELIEVE, een serie muziekcompilaties met het beste van het XNoizz-festival. En als klap op de vuurpijl lanceerde de EO in augustus nog het gelijknamige radiostation - 'voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de laatste trends in muziek en geloof'.
Want het geloof was duidelijk toe aan een restyling 2.0. En aan een youtube-variant hadden ze in Amerika natuurlijk alweer gedacht.
Maar laat de EO zich nu nèt de laatste tijd hebben verdiept in jongerentaal. (1. Zo kwam iemand kwam op het werkelijk briljante idee twee Z's aan het einde van Xnoise te planten. Daar schijnen jongeren van nu iets mee te hebben. 2. Ook uit de missie van de EO-jongerendag spreek een duidelijk poging tot levellen: 'gewoon ff relaxuh.' Inspireren. Luister naar sprekers over God, geloof, seksualiteit, politiek, de media en whatever.').
En toen was er dus ook XNoizz. Elke zondag van 23 tot 1 op 3fm. Veel te laat natuurlijk, en niks aan als je 's ochtends al een liveset hebt meegekregen in de kerk. Verheven muziek of niet, het veroveren van zendtijd blijft blijkbaar een bitch.
De muzikant die nu zomaar denkt met een goeie plaat XNoizz te halen, komt overigens bedrogen uit. Bands met namen als Disciple, De Passie Posse (holy hiphop) en Jodi's doorstep domineren de playlist. Gepraist worden kan er blijkbaar niet genoeg.
Waarom de kids uit de bible belt verstoken moeten blijven van de schoonheid van de meer wereldse muziek, of zelfs een rauwe technobeat, is GMZ vooralsnog een raadsel. Hij weigert dan ook principieel met de albumcover op de foto te gaan. Voor deze ene keer dus maar zonder onze kleine vriend...

No comments: