Thursday, September 27, 2007

Brownswood

Brownswood zuchtte, steunde en kraakte. Want het oude Victoriaanse huis bezweek bijna onder het eigen gewicht. Dat Brownswood zo topzwaar was geworden kwam door de bewoner van het huis; BBC-radiohost en pionier van de nu-soul-, jazz- en hiphop- Gilles Peterson (hier met ironische snor). Want Peterson is bovenal fervent (lees; obsessief) platenverzamelaar en propte in de loop der jaren kilo's vinyl in Brownswood. Het huis liet zich lang gewillig vullen. Totdat het op een dag werkelijk uit zijn voegen dreigde te barsten en het Peterson voor de harde keuze stelde; platen eruit of jij eruit.
En dus vertrok Peterson. Thank god, want uit de scheiding van Gilles en Brownswood kwamen mooie dingen voort.
GMZ ontdekte de Brownswood Bubblers voor het eerst in de platenbak van een werkloze muziekrecensente van wie de glossy een half jaar eerder ter ziele was gegaan. Het kraakverse label waarop de Bubblers waren uitgebracht bleek een laatste ode van Peterson aan Brownswood: Brownswood Recordings.
Brownswood Bubblers 1 en 2 sloegen bij GMZ in als een bom; alsof Peterson tijdens zijn verhuizing nog snel even zijn beste platen had meegegrist om ze op deze compilaties te shuffelen. En dat hij en passant ook nog dj/producer Ben Westbeech op het label liet debuteren bleek opnieuw een big up waard. Met zo'n album (incl. de single So Good Today) kon GMZ het deze paps zelfs vergeven dat hij zijn dikke tracks in de lelijkste albumcover van het jaar had verpakt.
Maar aan ieder net iets minder oplettend persoon zou de hele geboorte van Brownswood Recordings en deze releases wel eens voorbij kunnen zijn gegaan. Dat begrijpt GMZ best. Daarom wil hij er iedereen nog even op attent maken dat een herkansing nabij is.
Want Banzai! Brownswood komt nu niet alleen met een albumrelease van de stuiterende nu-jazz van de diep gestoorde Japanners van de Soil&Pimp Sessions. Ook doet Gilles tussen zijn Afrikaanse rootstour door - de onverzadigbare spons dat ie is- op 26 oktober nog ff Paradiso aan. Met de Soil & Pimpsters live. Jawohl! En da's gewoon in Amsterdam! De kans dus Brownswood te komen respecteren.
En Brownswood zelf? Dat geniet nu maximaal verzadigd van zijn welverdiende pensioen als platenkast.

No comments: