Friday, August 31, 2007

El Hema

Met de komst van El Hema lijkt de honger naar interculturele kruisbestuiving onder de culturele elite voorlopig weer even gestild. El Hema blijkt een gat in de markt. Het grote gegraai is begonnen.
Als kunstproject veroorzaakte de komst van de Arabische versie van de oerhollandse Hema de nodige ophef. Hema was er eerst niet blij mee, toen weer wel. Het gevolg; wat moddergegooi in 'de media' en toen werden de handen ineengeslagen. En nu loopt het storm.
Zo storm, dat GMZ achter het net viste. Lege schappen en bakken en een paar armzalige prototype exemplaren onderbroeken met arabische tekst restten slechts nog.
Hip spul allemaal, maar met zijn duik in de bakken, borrelde bij GMZ ook de vraag op wat El Hema nu eigenlijk Arabisch maakt. Ja, de winkel staat vol met producten die de culturele en politieke symbolen en tekens uit de Arabische wereld lenen - t-shirts met opdruk in Arabisch schrift, witte sportsokken met een PLO-ruit en tops met de hand van Fatima in henna-stijl.
En oke, de rookworst is er halal en de chocolade komt van Tony Chocoloney, maar goed, even kort door de bocht was de trend vorig jaar China en toen waren bij de Xenos ook 'authentieke' Chinese wandkasten van triplex te krijgen. Zou een Arabische El Hema er echt zo uitzien?
Het vrije culturele plunderen is niets nieuws en heel westers eigenlijk. Typisch Hema. GMZ moet de eerste moslim die in de El Hema een broodje halal-rookworst bestelt tenminste nog vinden.

No comments: