Monday, July 23, 2007

kijkt Zomergasten


Culturele kennismaking gaat in het geval van GMZ87pro van hoog tot laag. Hoogste tijd voor een avondje Zomergasten dus. Wijntje erbij. Klaar om een mening te hebben. Veel hogere cultuursnuiverij is er per slot van rekening niet op de Nederlandse televisie. En het is toch op z'n minst de bedoeling er de volgende dag iets zinnigs over te kunnen zeggen.
Te gast was Bettine Vriesekoop, ex-tafeltennister en correspondente in China voor NRC Handelsblad.
Een wat voortkabbelende aflevering. En hoewel zeker niet oninteressant - gedreven, gedisciplineerd, ambitieus - kon GMZ maar moeilijk de drang onderdrukken niet de gast, maar de presentator te willen vragen: 'Vertel jij nu eens iets Joris, over jouw tijd als correspondent.'
Want op de gebieden waar Vriesekoop steeds correct bleef (op de vraag of zij, bij ontdekking, het lot van 'tankman' Weilin aan de wereld zou onthullen antwoordde Vriesekoop bij voorbaat: "Ik doe niet aan China bashing."), wist GMZ dat er bij Joris wel een intrigerend verhaal lag. Ook GMZ heeft natuurlijk de boeken Een goede man slaat soms zijn vrouw en Het zijn net mensen op zijn nachtkastje liggen.
De getoonde televisiefragmenten vond GMZ boeiend, zeker die over China - want niets staat verder af van GMZ-one of a kind-87pro dan het land dat zich meester toont van de goedkope kopieerkunst -. Maar Luyendijk brak nauwelijks door het stalen harnas van Vriesekoop heen. Dat de cameraman op die enkele emotionele piek van Vriesekoop naar presentator Joris Luyendijk zwengelde, en de traan die vermoedelijk op de tafel neerkletterde daardoor miste, was volgens GMZ dan ook ronduit onvergeeflijk.
Bijna net zo onvergeeflijk als een presentator met een beter verhaal dan een gast.

No comments: